Så kan rehabkoordinatorer förebygga sjukskrivningar

Med hjälp av en ”rehabkoordinator” kan sjukskrivningar orsakade av psykisk ohälsa förkortas eller till och med förebyggas.
Genom tjänsten
Doktor.se ges därför företag nu tillgång till en rehabiliteringskoordinator som ger stöd och råd när personalen mår dåligt.
– Oftast vet inte cheferna att de kan få chefsrådgivning från en rehabkoordinator, säger Sanna, rehabiliteringkoordinator på Doktor.se

Läs mer: Så kan Doktor.se hjälpa ditt företag undvika sjukskrivningar.

I början av året presenterade regeringen en ny strategi för att hantera det växande antalet sjukskrivningar orsakade av psykisk ohälsa. Genom en satsning på rehabiliteringskoordinatorer, en sorts spindel i nätet som stöttar sjukskrivna i sina kontakter med vården, hoppas regeringen kunna ge patienter snabbare hjälp och kortare sjukskrivningar.

Att regeringen har så stora förhoppningar på rehabiliteringskoordinatorer är inte heller konstigt. Koordinatorerna finns redan på prov i samtliga landsting och studier som gjorts, exempelvis i Stockholm, visar att personer som fick stöd av en koordinator var sjukskrivna kortare tid än de som inte fick det.

Även på vårdföretaget Doktor.se har man identifierat fördelarna med rehabiliteringskoordinatorer och erbjuder därför den tjänsten till sina företagskunder. Genom Doktor.se får chefen stöd, åtgärdsförslag och återkoppling av en rehabiliteringskoordinator som även projektleder och ser till att alla aktörer som är inkopplade i ärendet samarbetar och att behandlingen går åt rätt håll.

– När en chef eller HR-ansvarig kontaktar oss så ger vi de stöd och rådgivning. Det kan handla om en enskild medarbetare med problem eller så kan det vara en hel arbetsgrupp som behöver hjälp och stöd. Då rådgiver vi chefen för hur de ska göra det på rätt sätt, berättar Sanna som är sjuksköterska och rehabiliteringskoordinator på Doktor.se.

Förutom att ge råd kring hur företaget bäst kan hjälpa sina medarbetare ansvarar koordinatorn även för att boka in möten med läkare, sjukgymnast eller psykolog. Enligt Sanna innebär den här lösningen fördelar för alla inblandade. För chefer och HR-ansvariga blir det en stor avlastning eftersom de slipper mycket tidskrävande arbete och för medarbetaren kan stödet från en kunnig koordinator vara en stor hjälp på vägen tillbaka.

Hjälp dina anställda i tid. Kontakta Doktor.se för rådgivning.

Samtidigt är Sanna noga med att påpeka att en rehabiliteringskoordinator inte bara är värdefull när någon väl blivit sjukskriven. Rollen är minst lika viktigt när det gäller att förebygga och undvika sjukskrivningar. Därför tycker hon att företag och chefer inte borde vänta för länge med att höra av sig till en rehabiliteringskoordinator om de märker att en medarbetare mår dåligt.

– Redan innan personen blir sjukskriven kan man ofta fånga upp att det finns en risk för sjukskrivning. Om man ser att den här personen mår dåligt, att den har mycket sjukfrånvaro eller drar sig undan så kan det vara läge att ringa oss för att vi ska kunna hjälpa på bästa sätt, säger Sanna.

I bland kan det kännas omöjligt att få tag i en snabb läkartid, då är det tur att dagens teknik tillåter en snabb och smidig chatt- och videofunktion. Har du exempelvis ett utslag eller ett födelsemärke som växer kan du enkelt visa det för en läkare direkt genom din telefon eller webbkamera, men hos doktor.se kan du även ringa eller chatta med en läkare direkt genom appen.

Med erfarna specialistsjuksköterskor, läkare och psykologer, hjälper vi våra medlemmar att få snabb och effektiv vård. Vårt mål är att leverera en helt ny nivå av service inom svensk vård.
Vi hjälper dig med: rådgivning, boka läkartider, distansvård, recept, remisser och mycket mer. Vi följer alltid upp varje ärende. I vår app ger vi dig även exklusiva erbjudanden kring vård och hälsa samt samlar intressanta artiklar och nyheter som kan passa dig och din familj.

Doktor.se är en godkänd vårdgivare. Rådgivning och bokning utföres av legitimerad vårdpersonal och specialister inom sitt område. Doktor.se äger även fysisk primärvård och har stor erfarenhet av svensk sjukvård.

Läs mer om Doktor.se här

Gitti, 35: Nu slipper vi onödiga läkarbesök

Uncategorized Gitti, 35: Nu slipper jag onödiga läkarbesök Tvåbarnsmamman Gitti, 35, tröttnade på alla resor till vårdcentralen och akuten med de små barnen. Ofta gjorde hon resorna helt i onödan, något hon förstod först efter besöken.– Nu använder jag appen från Doktor.se och slipper alla onödiga läkarbesök, säger hon. Onödiga besök på vårdcentraler och akutmottagningar, ibland med timslång väntan, […]

Digital vårdtjänst ska öka tryggheten för medlemmar

Uncategorized Studier visar att svenskar att svenska patienter upplever tillgängligheten till hälso- och sjukvården som sämre än patienter i andra jämförbar länder vilket skadar förtroendet för vården. Den digitala vårdtjänsten Doktor.se vill lösa förtroendekrisen genom att ge sina medlemmar ett enklare sätt att få råd, hjälp och att hitta rätt i vården.

Därför behövs digitalvård

Uncategorized Långa väntetider och patienter som söker vård på fel vårdnivå är vårdens allra största utmaningar och problemen fortsätter att växa. Genom digitala vårdtjänster finns det dock ett kostnadseffektivt sätt att se till att fler patienter att får rätt vård i tid.

Så får du svar på dina frågor – under graviditeten

Doktor.se Graviditeten är en tid av förväntan och längtan men för många blivande föräldrar kan det också vara en tid av oro och många frågor. På Doktor.se kan både blivande och nyblivna föräldrar därför snabbt få svar på sina frågor via telefon eller chatt. 

Så ska digitala möten förändra vården

Doktor.se Utvecklingen inom distansvården går fort och potentialen är enorm. Enligt bedömingar skulle antalet fysiska besök på vårdcentraler kunna halveras och efterfrågan på digitala tjänster växer ständigt bland patienterna.

Så kan företagen hantera stressepidemin

Doktor.se Psykisk ohälsa som stress, ångest och depressioner är idag den vanligaste anledningen till sjukskrivning i Sverige. Nu vill tjänsten Doktor.se hjälpa företagen att minska sjukskrivningarna genom digital vård på distans.