Så kan företagen hantera den växande stressepidemin


Psykisk ohälsa som stress, ångest och depressioner är idag den vanligaste anledningen till sjukskrivning i Sverige.
För företagen innebär detta kostnader i miljardklassen varje år och behovet av förebyggande åtgärder är stort.
Nu vill tjänsten
Doktor.se hjälpa företagen att minska sjukskrivningarna genom digital vård på distans.

Så hjälper Doktor.se dig att förebygga psykisk ohälsa på arbetsplatsen.

Mellan 2010 och 2015 ökade antalet sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa med nästan 70 procent och idag är det den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige. Ur ett samhällsperspektiv innebär detta enorma problem och enorma kostnader. 2012 uppgick de totala kostnaderna för psykisk ohälsa i Sverige till 184 miljarder kronor. Enligt kampanjen Hjärnkoll uppskattades kostnaderna för företagen till 15 miljarder kronor per år.

– Jag har träffat många företag de senaste åren och jag vet att alla kämpar med de här frågorna. Dessutom har lagstiftningen skärpts gradvis och är numera ganska hård på punkten att företagen måste arbetar med att förebygga psykisk ohälsa, säger Anders Tengström, Leg. psykolog på den digitala vårdtjänsten Doktor.se.

De senaste fem åren har Anders Tengström arbetat med att utveckla digitala självhjälpstjänster mot psykisk ohälsa. Hans erfarenhet är det finns stora fördelar med att behandla psykisk ohälsa just med digitala verktyg.

Läs mer: Så kan Doktor.se hjälpa ditt företag.

Förutom att spara tid och pengar visar det sig nämligen att många tycker att det är enklare att be om hjälp på distans. En anledning till detta är, enligt Anders Tengström, att det fortfarande finns skamkänslor kopplat till psykisk ohälsa som gör att många drar sig för att söka hjälp; något han själv märker i sin roll som psykolog på Doktor.se.

– Vi märker tydligt att det enklare för många att öppna sig till mig via telefon, de vet inte vem jag är och jag vet inte vem de är. Forskning på området visar också att just den här typen av internetbaserade interventioner är väldigt lyckosamma och effektiva.

Enklare kontakt för anställda
För att förebygga psykisk ohälsa på arbetsplatsen har Doktor.se därför utvecklat en modell för företagshälsovård. Genom modellen kan företagens anställda enkelt kontakta en psykolog via telefon eller chatt för att diskutera sina problem. Just enkelheten ser Anders Tengström som en av de största fördelarna med modellen eftersom det får patienten att söka hjälp så tidigt som möjligt. I många av de fall han själv behandlar har patienterna nämligen ignorerat sina symptom på stress, ångest och depression allt för länge, tills situationen blivit ohållbar.

– Det kanske inte syns utanpå men det är väldigt många som mår dåligt. Man är inte ensam, utan det är många människor som sitter fast i de här situationerna just nu. Så det är bra att de ringer och tar det här första steget och försöker hitta en lösning, många ringer inte ens.

Under sin tid på Doktor.se har Anders Tengström upplevt många fall där han och kollegorna kunnat hjälpa patienter som annars inte skulle söka vård. Dessutom ser han att deras plattform kommer kunna utvecklas för att hjälpa ännu fler i framtiden. Genom att koppla olika självhjälpsverktyg till plattformen ser han en framtid där patienterna kommer kunna göra en större insats på egen hand och på så vis förebygga ännu fler sjukskrivningar.

– Alla sjukdomar, oavsett om det är psykiska eller fysiska, behöver vi stöd och råd för att hantera. Det kan vi göra mycket enklare via nätet och dessutom följa upp på ett mycket bättre sätt än traditionell sjukvård. Det är därför den här typen av tjänster är framtiden.

Så hjälper Doktor.se dig att förebygga psykisk ohälsa på arbetsplatsen.

Vi på Doktor.se tror att Framtidens företagshälsovård består av en kombination av digitalvård/offentlig primärvård och vid behov företagshälsovård med fokus på att arbeta proaktivt mot psykisk ohälsa.

Doktor.se tillhandahåller en vårdtjänst som hjälper de anställda och deras familjemedlemmar med sjukvårdsrådgivning, boka läkartider, tillgång till distansvård med remiss och recepthantering. Med anställda erfarna specialistsjuksköterskor, läkare och psykologer, hjälper vi våra medlemmar att få snabb och effektiv vård.

Läs mer om Doktor.se här


Anders Tengström, Leg. psykolog på Doktor.se

Gitti, 35: Nu slipper vi onödiga läkarbesök

Uncategorized Gitti, 35: Nu slipper jag onödiga läkarbesök Tvåbarnsmamman Gitti, 35, tröttnade på alla resor till vårdcentralen och akuten med de små barnen. Ofta gjorde hon resorna helt i onödan, något hon förstod först efter besöken.– Nu använder jag appen från Doktor.se och slipper alla onödiga läkarbesök, säger hon. Onödiga besök på vårdcentraler och akutmottagningar, ibland med timslång väntan, […]

Digital vårdtjänst ska öka tryggheten för medlemmar

Uncategorized Studier visar att svenskar att svenska patienter upplever tillgängligheten till hälso- och sjukvården som sämre än patienter i andra jämförbar länder vilket skadar förtroendet för vården. Den digitala vårdtjänsten Doktor.se vill lösa förtroendekrisen genom att ge sina medlemmar ett enklare sätt att få råd, hjälp och att hitta rätt i vården.

Därför behövs digitalvård

Uncategorized Långa väntetider och patienter som söker vård på fel vårdnivå är vårdens allra största utmaningar och problemen fortsätter att växa. Genom digitala vårdtjänster finns det dock ett kostnadseffektivt sätt att se till att fler patienter att får rätt vård i tid.

Så får du svar på dina frågor – under graviditeten

Doktor.se Graviditeten är en tid av förväntan och längtan men för många blivande föräldrar kan det också vara en tid av oro och många frågor. På Doktor.se kan både blivande och nyblivna föräldrar därför snabbt få svar på sina frågor via telefon eller chatt. 

Så kan rehabkoordinatorer förebygga sjukskrivningar

Doktor.se Med hjälp av en ”rehabkoordinator” kan sjukskrivningar orsakade av psykisk ohälsa förkortas eller till och med förebyggas. 
Genom tjänsten Doktor.se ges därför företag nu tillgång till en rehabiliteringskoordinator som ger stöd och råd när personalen mår dåligt.

Så ska digitala möten förändra vården

Doktor.se Utvecklingen inom distansvården går fort och potentialen är enorm. Enligt bedömingar skulle antalet fysiska besök på vårdcentraler kunna halveras och efterfrågan på digitala tjänster växer ständigt bland patienterna.