Micka Wohlin läkare på Doktor.se

Så ska digitala möten förändra vården

Utvecklingen inom distansvården går fort och potentialen är enorm. Enligt bedömingar skulle antalet fysiska besök på vårdcentraler kunna halveras och efterfrågan på digitala tjänster växer ständigt bland patienterna.
– Det här är en del av sjukvården redan och det kommer bara att fortsätta, säger läkaren Micka Wohlin på Doktor.se.

Vad behöver du hjälp med? Prata med läkare var du än är med Doktor.se 

Efter mer än 20 år som specialist inom allmänmedicin har läkaren Micka Wohlin nu börjat ett nytt kapitel i sin karriär. Som läkare för tjänsten Doktor.se har hon för första gången givit sig in i den digitala vården och sett potentialen i det digitala vårdmötet.

– Det jag jobbat med här är att titta på patientflöden: vad som kan göras digitalt och vad ska gå till den fysiska vården. Vad jag sett är att väldigt mycket går att omvandla till digitala vårdmöten, säger hon.

Vid exempelvis enklare hudsjukdomar, allergier och urinvägsinfektioner menar Micka Wohlin att de allra flesta vårdmöten idag skulle kunna göras helt digitalt, genom tjänster som Doktor.se. Ett annat exempel är överviktiga patienter som kan få rådgivning kring kost och träning på distans.

Få snabb hjälp – ladda ner appen här

Ytterligare en grupp som skulle dra nytta av digitala möten är patienter som vill ändra sin medicinering på grund av biverkningar. Genom ett digitalt möte med en läkare kan dessa få hjälp snabbare och därmed slippa onödigt lidande.

Exakt hur många fysiska vårdmöten som skulle kunna ersättas är svårt att veta men Micka Wohlin tror själv att vart tredje besök i primärvården skulle kunna skötas på distans. Enligt en rapport från konsultföretaget McKinsey är potentialen dock ännu högre. Den rapporten uppskattar att digital teknik skulle kunna halvera de fysiska besöken på Sveriges vårdcentraler och bespara vården 36 miljarder kronor.

Enligt Micka Wohlin är det alla viktigaste dock att titta på att ”rätt” besök sker digitalt. Hon menar att distansvården inte ska användas för de allra sjukaste patienterna eller för att exempelvis ställa diagnoser på lunginflammation eller misstänkta tumörer. Istället ska distansvården fungera som ett komplement som ger den fysiska vården mer tid till den här typen av patienter.

Läs mer om Doktor.se kan hjälpa dig. 

En utmaning för vården är nämligen att efterfrågan på distansvård ökar så fort, eftersom patienterna förväntar sig bekvämlighet och tillgänglighet. Micka Wohlin berättar själv att hon via Doktor.se kommer i kontakt med patienter inom alla åldersgrupper som uppskattar den ökade tillgänglighet som tjänsten ger dem. För att distansvården ska kunna förbättra vården tror hon därför att läkarkåren måste vara med och aktivt forma den och omfamna dess fördelar.  

– Vi måste våga släppa taget om vissa saker och låta det ske digitalt, allt måste faktiskt inte ske via ett fysiskt besök. 

Få snabbare hjälp. Lider du eller någon anhörig av:

Magbesvär
Ryggbesvär
Tandvård
Kost
Allergi
Oro/Stress
Psykisk ohäls
Barnsjukdomar
Missbruk

Doktor.se är ett modernt och personligt vårdföretag som arbetar med digital sjukvård. Vi är i ett expansivt skede, vi har flera kontor i Sverige och växer kraftigt.

Med erfarna specialistsjuksköterskor, läkare och psykologer, hjälper vi våra medlemmar att få snabb och effektiv vård. Vårt mål är att leverera en helt ny nivå av service inom svensk vård.

Vi hjälper dig med: rådgivning, boka läkartider, distansvård, recept, remisser och mycket mer. Vi följer alltid upp varje ärende. I vår app ger vi dig även exklusiva erbjudanden kring vård och hälsa samt samlar intressanta artiklar och nyheter som kan passa dig och din familj.

Doktor.se är en godkänd vårdgivare. Rådgivning och bokning utföres av legitimerad vårdpersonal och specialister inom sitt område. Doktor.se äger även fysisk primärvård och har stor erfarenhet av svensk sjukvård.

Läs mer om Doktor.se här


Gitti, 35: Nu slipper vi onödiga läkarbesök

Uncategorized Gitti, 35: Nu slipper jag onödiga läkarbesök Tvåbarnsmamman Gitti, 35, tröttnade på alla resor till vårdcentralen och akuten med de små barnen. Ofta gjorde hon resorna helt i onödan, något hon förstod först efter besöken.– Nu använder jag appen från Doktor.se och slipper alla onödiga läkarbesök, säger hon. Onödiga besök på vårdcentraler och akutmottagningar, ibland med timslång väntan, […]

Digital vårdtjänst ska öka tryggheten för medlemmar

Uncategorized Studier visar att svenskar att svenska patienter upplever tillgängligheten till hälso- och sjukvården som sämre än patienter i andra jämförbar länder vilket skadar förtroendet för vården. Den digitala vårdtjänsten Doktor.se vill lösa förtroendekrisen genom att ge sina medlemmar ett enklare sätt att få råd, hjälp och att hitta rätt i vården.

Därför behövs digitalvård

Uncategorized Långa väntetider och patienter som söker vård på fel vårdnivå är vårdens allra största utmaningar och problemen fortsätter att växa. Genom digitala vårdtjänster finns det dock ett kostnadseffektivt sätt att se till att fler patienter att får rätt vård i tid.

Så får du svar på dina frågor – under graviditeten

Doktor.se Graviditeten är en tid av förväntan och längtan men för många blivande föräldrar kan det också vara en tid av oro och många frågor. På Doktor.se kan både blivande och nyblivna föräldrar därför snabbt få svar på sina frågor via telefon eller chatt. 

Så kan rehabkoordinatorer förebygga sjukskrivningar

Doktor.se Med hjälp av en ”rehabkoordinator” kan sjukskrivningar orsakade av psykisk ohälsa förkortas eller till och med förebyggas. 
Genom tjänsten Doktor.se ges därför företag nu tillgång till en rehabiliteringskoordinator som ger stöd och råd när personalen mår dåligt.

Så kan företagen hantera stressepidemin

Doktor.se Psykisk ohälsa som stress, ångest och depressioner är idag den vanligaste anledningen till sjukskrivning i Sverige. Nu vill tjänsten Doktor.se hjälpa företagen att minska sjukskrivningarna genom digital vård på distans.